23948sdkhjf

”Klänningen gör mannen” kommer till Borås

Gästar Textilmuseet med start i höst.  

Utställningen ”Klänningen gör mannen” som hade premiär på Liljevalchs konsthall i Stockholm i oktober i fjol blev en publiksuccé. Utställningen innehöll ett fyrtiotal haute couture-kreationer som tillhör Fredrik Robertsson och är curerad av modejournalisten Susanna Strömquist, som även ligger bakom utställningen Nordens Paris på Nordiska museet. 

Utställningen flyttar i höst till Borås och Textilmuseet.  

Fredrik Robertsson är en av ytterst få män i världen som måttbeställer handsydda kreationer från haute couture-husen i Paris. Utställningen visar plagg från bland andra Alexis Mabille, Balenciaga, Dolce & Gabbana Alta Moda, Jean Paul Gaultier, Iris van Herpen och Vivienne Westwood samt av kreatörer som Casey Curran, Richard Quinn och Robert Wun. Men utställningen har en djupare tanke än att bara visa upp fantastiska kreationer.

– Vi vill prata om den nya eran av haute couture, hur den yngre generationen designer har börjat inkludera mångfald i kollektioner, modellval, storlekar, hudfärg och kön. Jag var i princip den första mannen som började handla haute couture i Paris, vilket blev en grej i hela världen. Att en man ville köpa en klänning bröt med modehusens traditioner. Utställningen innehåller en unik samling kreationer skapad av den högsta sömnadskonsten men ger också en inblick i en annars sluten och mytomspunnen värld som är under radikal förändring, har Fredrik Robertsson sagt i en intervju med Habit i fjol.

”Klänningen gör mannen, haute couture – en ny era” visas på Textilmuseet 12 oktober 2024 till 24 augusti 2025.

Läs intervjun med Fredrik Robertsson:

Fredrik Robertsson:  ”Modevärlden har blivit mer välkomnande”

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062