23948sdkhjf

Secondhandaktörer besvikna: Frågan om dubbelbeskattning saknas

Två tunga branschprofiler, Arkivets vd och ägaren till Busfrö, är eniga om att den viktigaste frågan för secondhandaktörerna saknas i den utredning som regeringen nu tillsätter.   

Regeringen meddelade under måndagen att den gett en utredare i uppdrag att se över momsreglerna för gåvor och försäljning av begagnade varor. Kritiken lät inte vänta på sig. Svensk Handel anser att om regeringen menar allvar med viljan om att ställa om till ett mer hållbart samhälle och uppmuntra cirkulera affärsmodeller, måste utredningen även analysera vad som skulle krävas för att sänka momsen.

Martin Hallander, vd för Arkivet, stämmer in i kritiken. 

– Som kommersiellt modeföretag, vars affär helt baseras på att sälja secondhand, välkomnar vi initiativet från regeringen, men känner en besvikelse över att frågan om dagens dubbelbeskattning saknas. Begagnathandeln har en enorm potential. En sänkt moms skulle vara en kraftfull signal för att få fler kommersiella aktörer att investera in cirkulär handel. Vi hoppas att regeringen ser detta som en viktig åtgärd och tar med det i den beslutade utredningen, säger han till Habit.

Stina Qubti, som driver Busfrö nytt och bytt sedan drygt 13 år tillbaka, anser att översynen av regelverket kring vinstmarginalbeskattningen är positivt men att den inte får ta fokus från den mest akuta frågan för secondhandbranschen, nämligen behovet av en sänkt moms.

– Regeringen behöver införa snabba och kraftfulla åtgärder för att främja återanvändningen av varor som sätts på den svenska marknaden och för att säkra att vi, företagen som driver cirkulära affärsmodeller inom sektorn, ska kunna hantera de växande volymer som ska cirkulera. Det är vi som driver på utvecklingen mot en mer hållbar konsumtion och det är oerhört viktigt att vi har resurser att utföra vårt jobb, säger Stina Qubti.

Habit har sökt finansministern Elisabeth Svantessons pressekreterare för en kommentar.

Utredaren ska se över följande:

1. Ta ställning till om bestämmelserna om förenklad vinstmarginalbeskattning kan utformas på ett sätt som förenklar för företagen och därmed underlättar försäljningen av begagnade varor som är lämpade för återanvändning,

2. Överväga om regelverket om uttagsbeskattning kan utformas så att mervärdesskattekonsekvenserna vid gåvor av varor till hjälporganisationer och liknande blir mer förutsebara.

Källa: Regeringen

Läs även:

Regeringen missar målet – nätverk vill se sänkt moms

Regeringens översyn av momsreglerna för begagnade varor får kritik

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078