23948sdkhjf

Fenix Outdoor: Branschens reor hämmade försäljningen

Friluftsföretaget såg rörelseresultatet sjunka rejält i fjärde kvartalet och har nu ”en mycket utmanande marknad” framför sig.

Friluftsföretaget Fenix Outdoor med varumärkena Naturkompaniet, Fjällräven, Tierra och Primus, redovisar ett EBITDA-resultat på 17,5 miljoner euro för det fjärde kvartalet 2023 jämfört med 28,6 miljoner euro 2022. 

Rörelseintäkterna uppgick till 184 miljoner euro (206), rörelseresultatet blev 0,4 miljoner euro (12,5), och resultatet före skatt uppgick till -7,1 miljoner euro (8,8).

Detaljhandelsbranschen påverkades av stora lager, vilket ledde till stora reor, konstaterar Fenix arbetande styrelseordförande Martin Nordin i rapporten.

”Som vanligt deltog vi inte i någon större utsträckning, vilket skyddade vår marginal men, med stor sannolikhet, hämmade vår försäljning”, uppger han.

Vidare konstaterar Martin Nordin att försäljningen i Nord- och Sydamerika påverkades av en svagare dollar och att USA under det fjärde kvartalet var drabbat av stora lager och en ”trög detaljhandel”.

Framåtblickande konstaterar styrelseordföranden att Fenix står inför ”en mycket utmanande marknad” under 2024.

”Vi tror att första kvartalet 2024 kommer att bli lite tuffare för vår grossistverksamhet då detaljisterna är mindre benägna att ta in lager”, skriver han och fortsätter:

"Detaljhandeln har å andra sidan börjat ganska bra under 2024, särskilt som det kalla vädret i Norden har haft en positiv effekt på försäljningen under januari.”

Fenix har också vidtagit en rad kostnadsåtgärder under det fjärde kvartalet.

”Vi tror att de åtgärder som vidtagits kommer att minska våra kostnader redan 2024 med 7 miljoner euro”, skriver Martin Nordin.

Även Fenix lagersituation, som beskrivs som ”för hög”, adresseras i styrelseordförandens långa rapportkommentar.

”Jag tror att vi kommer att se en minskning av varulagret mätt mot samma tidpunkt på året för koncernen med början i slutet av första kvartalet.”

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094