23948sdkhjf

Konkurserna i januari: ”Katastrofala nivåer i Sverige”

UC konstaterar att antalet konkurser ”fortsätter att bokstavligen skjuta i höjden från redan katastrofalt höga nivåer i Sverige”.

Konkurserna i detaljhandeln ökade med 11 procent i januari jämfört med motsvarande månad i fjol och 88 företag inom delbranschen gick omkull jämfört med 79 i januari 2023, enligt statistik från UC.

UC konstaterar att konkurserna ökat inom samtliga stora branscher i Sverige och totalt sett med 45 procent jämfört med januari fjol. Samtidigt ökade nystarterna med totalt 19 procent i januari men fortsätter att minska exempelvis inom bygg, detaljhandel och restaurang.

Detaljhandeln pekas också av UC ut som en av tre branscher, tillsammans med restaurang och byggsektorn, som den mest utsatta. UC siar att totalt sett löper 16 000 bolag hög risk att gå i konkurs under 2024.

– Under förra året såg vi det högsta antalet konkurser sedan finanskrisen. Men de konkurser som vi sett fram till idag kan vara toppen på ett isberg, inte minst inom bygg, restaurang och detaljhandeln. Dessa är också branscher som både vår riskanalys och historiska data pekar på som mer drabbad av konkurser under lågkonjunkturen. Många företag saknar rätt förutsättningar och uthållighet för att klara av kris på kris.
Enligt skatteverket fanns det dessutom i mitten på januari fortfarande 22 000 företag med anstånd på sammanlagt 43 miljarder kronor, och skattesmällen för dessa företag kan komma att bli hård, säger Gabriella Göransson, vd på UC i en kommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063