23948sdkhjf

Året avslutades på plus för sko- och klädhandeln

Försäljningen ökade för båda branscherna 2023.

Fjolårets sista månad avslutades på ett litet plus för klädhandeln. Försäljningen i butik och dess e-handel uppgick till 0,3 procent i löpande priser och jämförbara enheter i december jämfört med motsvarande månad 2022, medan skoförsäljningen ökade för tredje månaden i rad och uppgick till 1,9 procent, drivet av det kallare vädret.

– Att skohandeln ökar för tredje månad i rad är otroligt välkommet. Trots de tuffa tiderna går branschen mot strömmen och avslutade 2023 starkt. Det finns ett antal faktorer till detta, och en av de främsta anledningarna är den tydliga årstidsväxling vi såg i november, och som påverkade skohandeln positivt under årets två sista månader, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.

Även helåret 2023 avslutades på plus. Klädförsäljningen lyfte med 2,0 procent och skoförsäljningen med 1,2 procent jämfört med året före.

Sofia Larsen spår inte helt oväntat en utmanande fortsättning för modebranschen.

– [...] Kunderna höll redan innan det nya året hårt i plånboken, och vi tror att de kommer hålla ännu hårdare i den nu under det första kvartalet 2024. För många mindre aktörer blir det nu att vända på varje krona för att få verksamheten att gå runt, säger Sofia Larsen.        

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062