23948sdkhjf

Konkurserna ökar i handeln

Konkurserna i detaljhandeln ökade med totalt 27 procent under helåret 2023. Högsta nivåerna sedan finanskrisen på 1990-talet.

Totalt gick 928 företag inom delbranschen detaljhandel i konkurs under 2023 jämfört med 730 bolag under 2022. Det visar UC:s konkursstatisk för december och helåret 2023. 

Under årets sista månad ökade antalet konkurser med 14 procent i detaljhandeln och 82 företag gick omkull jämfört med 72 motsvarande månad i fjol.

UC spår inte någon ljusning utan befarar att antalet konkurser kommer fortsätta att öka under vintern då det råder oenighet om hur långvarig och djup kris och osäkerheten kring krig, arbetslöshet, energipriser på marknaden blir.
– Den svagt optimistiska trenden som vi såg under hösten där konkurserna tycktes stabiliseras har nu vänt och konkurserna har åter tagit fart. Det är troligt att både återbetalning av skatteanstånden från pandemin och den ökande arbetslösheten ligger bakom, men också det faktum att vi nu har krig i både Ukraina och Mellanöstern, säger Gabriella Göransson, vd för UC, i en kommentar. 

– Sverige befinner sig i en lågkonjunktur som kan få långsiktiga effekter både på statskassan, företagen och hushållen. Att nystarterna under året dessutom är de lägsta på mycket länge inom flera stora branscher säger något om den pessimism och oro som vi dessvärre blivit tvungna att vänja oss vid och som vi kommer att få leva med ett bra tag framöver.

Totalt steg antalet företagskonkurser med 23 procent i december, jämfört med samma månad året före. För helåret 2023 ökade antalet konkurser totalt med 29 procent 2023 jämfört med föregående år. Konkurserna låg under det gångna året på det högsta nivåerna sedan finanskrisen på 1990-talet och för åtta av de tio branscher som UC kartlägger ökade antalet konkurser under året.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08