23948sdkhjf

Julhandeln: Klädförsäljningen backar – skohandeln lyfter

Tuffare ekonomiska tider speglas i modehandeln.  

Hittills har julhandeln inte gett någon extra skjuts för klädbutikerna. Försäljningen har sjunkit med 4,1 procent jämfört med december förra året. Det visar en färsk undersökning från Svensk Handel som har mätt försäljningsutvecklingen under perioden 1–18 december.

Det går däremot bättre för skohandeln vars försäljning har ökat med 2,5 procent jämfört med motsvarande period i fjol. Ökningen förklaras av vintervädret i stora delar av Sverige under tidigare delen av december, vilket har fått konsumenterna att uppdatera sin skogarderob. 

– Det är ett styrkebesked att skohandeln hittills under december uppvisar positiva siffror. Trots att situationen för många i branschen är tuff just nu så vet vi med oss att december historiskt är en stark försäljningsmånad, så det är en tuff jämförelsemånad. Med det sagt hade nog många inom såväl kläd- som skohandeln behövt en ännu starkare försäljningsmånad, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel, i en kommentar. 

Men än är inte december slut. Nu sker de sista inköpen före julafton och därefter väntar mellandagsrean.

– [...] Vi tror absolut att klädesplagg, eller ett par skor kommer att ligga under granen i år också. Framöver väntar också mellandagsrean och förberedelserna inför nyårsafton, så vi hoppas att modehandeln överträffar den prognos vi presenterar i dag, säger Sofia Larsen. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078