23948sdkhjf

Räddningspaketet: Största ägarna ger lån till Renewcell

Svenska återvinningsbolagets likviditetsbehov löst. Men bara kortsiktigt, meddelar Renewcell. 

Det var för en månad sedan som Renewcell kommunicerade att bolaget omedelbart skulle inleda ett arbete för att se över möjligheter till finansiering. Anledningen var lägre försäljningsvolymer än väntat såväl under tredje kvartalet som under fjärde kvartalet, vilket har påverkat kassaflödet negativt. I november uteblev leveranserna helt eftersom det inte fanns några ordrar. 

Nu står det klart att Renewcells två största ägare, H&M och Girincubator, tillför 50 miljoner kronor i form av ett kortfristigt lån. Det framgår av ett pressmeddelande.

Därtill fylls kassan på med ytterligare 50 miljoner kronor från befintliga långivare, bland andra Nordea och AB Svensk Exportkredit. 

Men Renewcell kommer att behöva mer kapital. Tillskottet på totalt 100 miljoner kronor löser endast bolagets likviditetsbehov under de kommande månaderna. Därför fortsätter bolaget att se över finansieringen för att säkerställa ytterligare kapital för det första kvartalet nästa år.

För att säkra beställningar framgent har Renewcell ”intensifierat diskussionerna med flertalet kunder” och har ingått ett icke-bindande avtal med H&M Group där modebolaget ”avser att öka användningen av fiber innehållandes Circulose®, avhängigt förhandlingar”, står det i pressmeddelandet. 

H&M Group avser att beställa 7 000 ton Circulose under 2024 och 11 000 ton under 2025. 

– Vi var det första företaget som började erbjuda plagg tillverkade av det nya materialet Circulose och har undertecknat ett flerårigt avtal för att säkra framtida tillgång till det. Vi har redan använt tusentals ton i våra produkter och väljer i den här situationen att öka planerade volymer de kommande åren för att stötta bolaget. Vi är övertygade om att ännu fler aktörer inom branschen kommer att följa efter och använda mer hållbart framställda material, skriver Cecilia Alpstig, presskontakt på H&M Group, i ett mejl till Habit. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08