23948sdkhjf

Vagabond-veteranen om toppskiftet: ”Vi har väl sammansvetsade team”

Maria Olander tog i augusti över rollen som kreativ chef från sin företrädare, tillika företagets medgrundare, Marie Nilsson Peterzén. 

Maria Olander beskriver sitt nya jobb som odramatisk förändring. 

– Inget kommer att hända på en dag. Marie finns kvar i företaget som rådgivare och det är jag otroligt tacksam för. Dessutom har jag jobbat på Vagabond i 24 år, varav tolv år som designchef. Jag har hunnit vara involverad i det mesta och vi har väl sammansvetsade team.

Vad innebär din nya roll?

– Jag ska jobba övergripande med kollektionerna, vara med i arbetet med kampanjer, inköp och sälj och säkerställa att varumärket vårdas och utvecklas; både produkterna och där de exponeras.

Hur ser trenderna ut framöver?

– Just nu experimenterar vi en del med sporthybrider, till exempel ballerinor och Mary Janes mot det sportiga hållet. På herr har cleana sneakers, dressade skor och loafers börjat sälja bra. Och vi ser ingen avmattning på damstövlar, tvärtom kommer vi se fler varianter av bland annat stretchstövlar. Bikertrenden kommer garanterat att utvecklas och den är perfekt för oss, den ligger i vårt dna.

Hur skulle du beskriva ert dna?

– Våra skor ska vara relevanta vid många tillfällen, och användas länge. Det innebär att vi kanske säger nej till vissa trender, färger, sulmaterial och jättetokiga klackhöjder. Vi brukar prata om weekendbagen. Du vet, när man ska åka bort en weekend och bara kan ta med ett enda par skor som man ska kunna gå i en hel dag och samtidigt vara snygg i på kvällen.

Något mer som gör Vagabond unikt?

– Vår studio! Vi har en egen fabrik här i Varberg där alla prototyper görs. Vi gör verkligen skor på riktigt och det är en ynnest att få hålla produkterna i sin hand. Det händer att vi tar fram 15–20 prototyper på en dag. Ibland kan man få fram ett nytt prov på bara två timmar.

Vad nytt har ni på gång?

– Vi har gjort skinnjackor som kommer ut nu, det känns kul, inte minst för mig som har en bakgrund inom skinnplagg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078