23948sdkhjf

E-handelsförsäljningen fortsätter ned

Fler e-handlade i oktober i år jämfört med motsvarande månad i fjol men spenderade betydligt lägre belopp. Kläder och skor var den näst mest handlade varukategorin.

Den totala omsättningen i e-handeln uppgick till 10,8 miljarder kronor, en minskning med 8 procent mätt i löpande priser jämfört med motsvarande månad i fjol, enligt Svensk Handels E-handelsindikator för oktober. Därmed blev oktober den sjunde månaden hittills under 2023 med negativ omsättningsutveckling.

Men trots att Svensk Handel målar upp en generellt dyster bild av utvecklingen finns det branscher som sticker ut. Apoteksvaror fortsätter att gå bra var återigen den varukategori som e-handlas av flest konsumenter följt av kläder och skor som är den näst mest handlade varukategorin online och som handlades av 29 procent av konsumenterna i oktober. Hemelektronik och möbler lockade färre konsumenter i oktober i år jämfört med samma månad i fjol. 13 procent av konsumenterna e-handlade hemelektronik i oktober 2023 jämfört med 16 procent motsvarande månad förra året.

För kategorin skönhet och hälsa ökade antalet e-handlade konsumenter. 20 procent av konsumenterna e-handlade i kategorin i oktober 2023, vilket är en ökning från 17 procent förra året.

– Oktober var ännu en tuff månad för e-handeln i ett läge där flera e-handlare jobbar hårt för att nå lönsamhet. Många konsumenter har sannolikt hållit lite extra hårt i plånboken för att vänta in attraktiva erbjudanden i november, säger Per Ljungberg, innovationschef på Svensk Handel.

Hittills i år, från januari till och med oktober, har omsättningen i e-handeln minskat med totalt 6 procent mätt i löpande priser jämfört med motsvarande period 2022. Dock menar Svensk Handel att utvecklingen  är betydligt dystrare för vissa branscher.

Bland de branscher som omsätter mest och trots allt uppvisar positiva tillväxttal finns just apoteksvaror och kläder och skor. Dock uppger Svensk Handel att tillväxten i dessa fall i högre utsträckning är inflationsdrivna än konsekvenser av en tydligt ökad volymförsäljning. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064