23948sdkhjf

Ny bok samlar modeminnen från välkända röster

Här berättas om hur en klädkammare kan fungera lika bra som Prousts berömda madeleinekaka.

Modeminne undersöker Philip Warkander och Hanna Wittrock den komplexa relationen mellan mode och minne. Hur en era eller en händelse kan symboliseras utifrån ett visst plagg eller mode, men även hur enskilda klädesplagg kan frammana minnen hos både bärare och betraktare utifrån sin design eller rent av sina taktila egenskaper.

Boken bygger på intervjuer och samtal med många kända namn som Thomasine Barnekow, Gaby Borglund, Lalle Johnson och Camilla Thulin för att nämna några.

Läsaren får bland annat ta del av den folkkära artisten Lill Lindfors berättelse om kjoltricket under Eurovisionsfestivalen 1985 och om sitt kluvna förhållande till trender. Sveriges främste coutureskapare Lars Nilsson delar med sig om ett möte med stjärnfotografen Irving Penn. Journalisten och författaren Åsa Linderborg tänker på pappas trasiga skor och förklarar hur en Armani-kappa beseglade hennes egen klassresa.

”Att minnen av relationer och skeenden kan förstärkas genom före­­mål och sinnesintryck är allmänt känt. En laddad händelse i det för­­gångna kan vara direkt förknippad med hur ljuset föll i rummet, hur ett armband rasslade till eller en skjorta kändes mot krop­pen just som det avgörande ägde rum”, skriver författarna.

Författarna är Philip Warkander, lektor i textilt management vid Högskolan i Borås, och Hanna Wittrock som är socialantropolog och lektor i textilt management vid Högskolan i Borås.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11