23948sdkhjf

Så många kedjeanslutna klädbutiker stängde i fjol

Butiksstängningarna bromsar in. Men trendbrottet gäller inte för klädhandeln.

Det totala kedjebutiksbeståndet i Sverige minskade med 20 i fjol, vilket innebär ett trendbrott mot tidigare år. Det visar HUI:s årliga butikskartläggning. Inom det totala kedjebutiksbeståndet i Sverige stängde 600 butiker och 580 öppnade.

– För första gången sedan 2019 ser vi en kraftig minskning i antalet stängda butiker. Även om butiksbeståndet fortsätter att minska under 2022 så går utvecklingen nu i långsammare takt, vilket visar att de fysiska butikerna även fortsättningsvis spelar en viktig roll för handeln, säger vd Emma Hernell i en kommentar.

Färre butiker stängde under 2022 jämfört med tidigare år, samtidigt som antalet butiker som öppnat är i linje med i fjol. Minskningen av det totala butiksbeståndet motsvarar ett tapp på 0,3 procent.

För klädhandeln är utvecklingen inte lika ljus. Drygt var femte kedjebutik, eller 123 stycken, som stängde förra året var en klädbutik. Mellan 2017 till 2022 har antalet klädbutiker minskat med 760 stycken.

– Trots att butiksbeståndet i klädhandeln har minskat under året så är antalet stängda butiker betydligt färre än i fjol. Efter pandemin har det funnits ett uppdämt behov av att uppdatera sin garderob, vilket har ökat efterfrågan i klädhandeln. Detta i relation med att kedjorna strategiskt stängt butiker kan ligga till grund för utvecklingen vi ser i butiksbeståndet, säger Michaela Dagher, analytiker på HUI.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109