23948sdkhjf

”September blev en usel månad”

KOMMENTAR: Mörkret föll snabbt i september. Men temperaturen steg. Därför kan försäljningsnedgången bli tioprocentig, spår klädhandlaren Mikael Sandström. 

Vi har alla en tuff omvärld som bakgrund till den minskande konsumtionen. Men kortsiktigt är det ibland även vädrets makter som spelar roll och dessa gick verkligen inte modehandlarnas väg i september. När månadssiffrorna publiceras kommer de att peka på en riktig usel försäljning.

I början på en säsong är det extra viktigt att behovshandeln kommer igång och skohandeln som är ännu mer behovsstyrd än kläder lär visa upp ett ännu sämre utfall. Det är föga förvånande framför allt varma kläder, ytterplagg, grövre höstskor och vinterkängor som inte har sålts.

Min prognos för klädhandeln är att det kan bli upp till 10 procents nedgång i september jämfört med 2022. Skohandelssiffrorna blir ännu värre. Dessutom hade september fem lördagar mot förra årets fyra vilket normalt ger ett bättre försäljningsutfall. Lägger vi därtill inflationen ser det inte kul ut.

Försäljning i endast fysisk butik Källa: Svensk Handel
september 2023-2022 september 2023-2021
Kläder -5,5% 3,1%
Skor -14,3% -7,8%

Men, precis som på våren där man ska lägga ihop april och majs försäljning, ska man på hösten lägga ihop september och oktober för att få en riktigare jämförelse. Förra året uppvisade Stilindex från Svensk Handel i oktober plus/minus noll försäljningsökning för kläder och 6 procents nedgång för skohandeln.

Vi kommer förmodligen att få se en bättre oktober i år jämfört med förra året. Tveksamt dock om den kan ta igen septembers volymtapp, även om oktober är en större försäljningsmånad.

Jag skulle heller inte vilja vara sporthandlare i september…

Mikael Sandström
är tidigare ordförande för Svensk Handel Stil och ägare till tio modebutiker.


Det är skribenten som står för innehållet som förs fram i texten, inte Habit.

Artikeln är en del av vårt tema om Kommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095