23948sdkhjf

AI ska lösa secondhandklädernas stora dilemma

En öppen AI-databas för secondhand ska lösa sorteringsproblemet.

Trots att secondhandmarknaden växer kraftigt i Europa finns det i dag bara kapacitet för att ta hand om en fjärdedel av de kläder som samlas in. Resten bränns eller hamnar på deponi. Detta trots att 50 eller till och med 75 procent av de insamlade textilierna är möjliga att återanvända. Nu ska ett AI-projekt råda bot på problemet.

En öppen AI-databas ska underlätta sorteringen och värderingen av de insamlade kläderna, liknande de databaser som redan finns för nyproducerade kläder. Projektet är ett samarbete mellan Wargön Innovation och det statligt forskningsinstitutet Rise, Research Institutes of Sweden.

– Den här databasen är banbrytande. Det är den första i sitt slag som kan analysera multiattribut för begagnade kläder och inkluderar allt från materialkomposition till fläckar och slitningar. Det här är inte bara data, det är en katalysator för hållbart mode, säger Farrukh Nauman, forskare inom AI på Rise, i ett pressmeddelande.

Tiotusentals olika plagg kan med den nya tekniken sorteras, kategoriseras och värderas på en tid som vore omöjlig för en människa. Sedan är tanken att återförsäljare av secondhand ska få detaljerade beskrivningar och rekommendationer om vilken försäljningsplattform eller butik som passar bäst för att sälja vidare plaggen. Förhoppningen är att det på sikt ska leda till en mångmiljardindustri för secondhandkläder.

Projektet pågår fram till april 2024.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094