23948sdkhjf

Växlar upp återvinningen

Ska ta hand om uttjänta plagg och skala upp cirkulariteten. 

Fristads, som tillverkar arbetskläder, ska börja samla in och sortera kasserade kläder. Målet är att de plagg som är uttjänta ska återvinnas till ny fiber. 

Bolaget uppskattar att 2 procent av arbetskläderna initialt kommer att bli ny råvara. Målet är att andelen ska öka till 5-10 procent inom de kommande åren. Cirka 80 procent ska återvinnas för att användas till stoppning till bilinteriörer och material till byggindustrin. Kläder som inte kan återvinnas på grund av att de är kontaminerade kommer att användas som bränsle i energiproduktion.

Bolaget uppger att infrastrukturen finns på plats, och har tagits fram av Fristads Benelux-avdelning. Processen garanterar spårbarheten i det återvunna materialet.

Planen är att returflödet ska införas på samtliga marknader där Fristads verkar, vilket inte är helt friktionsfritt.

– En av de största utmaningarna med att skapa en global infrastruktur för återvinning har varit att marknaderna har kommit olika långt i arbetet med att implementera EU-lagstiftningen om producentansvar för textilier, ERP, men den nya processen innebär att vi är väl förberedda för att möta kraven, säger Hugo Vedder, produktspecialist på Fristads Benelux.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.076