23948sdkhjf

UC spår konkursvåg: ”Kommer skölja över oss under hösten”

Konkurserna i detaljhandeln ökade med över 20 procent i augusti.

58 företag inom detaljhandeln gick i konkurs i augusti i år jämfört med 48 under motsvarande månad i fjol vilket är en ökning om 21 procent, enligt statistik från UC. 

Hittills i år, januari till augusti, har 580 företag inom delbranschen försatts i konkurs jämfört med 418 under motsvarande period i fjol. 

Även om detaljhandeln redovisar en fortsatt stor ökning av konkurser är det dock inte den mest konkurrensutsatta branschen i augusti och uppvisar betydligt lägre tal än exempelvis bygg- och transportsektorn. Dock spår UC en större konkursvåg i höst när pandemianstånden ska betalas tillbaka och fler ökningar av styrräntan väntas. Hösten befaras bli den värsta någonsin för flertalet branscher.

– Den dystra bilden av svenskt företagande förstärks av antalet nystartade företag inom flera stora branscher, parallellt med rekordnivån i antalet konkurser, är de lägsta på tio år. För att kunna göra en bedömning av hur marknaden mår behöver vi få den totala bilden där både konkurser och nystarter ingår och tyvärr är det inga positiva indikationer som vår data just nu visar på. Vi vet att utländska investerare har börjat överge svenska företag, pandemianstånden ska betalas tillbaka i höst och fler ökningar av styrräntan väntar. Inflationen är på väg ner men det är tyvärr ingenting vi kommer att se ge effekt på antalet konkurser eller nystarter förrän tidigast efter årsskiftet. Tyvärr behöver vi bita ihop och invänta vågen av fortsatt ökat antal konkurser som kommer att skölja över oss under hösten, säger Johanna Blomé, ekonom på UC i en kommentar.

Totalt har antalet konkurser ökat med 35 procent under årets första månader och i augusti med 31 procent.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094