23948sdkhjf

Textilhögskolan visade i Stockholm

Efter Borås var det Stockholms tur. I veckan visade avgångseleverna från Textilhögskolan sina examenskollektioner. 

Visningen ägde rum i Stockholm Fashion District i Nacka och spände över 19 kollektioner. Eleverna som tog examen i somras gav modepubliken en kreativ bredd från stickat, återvunnet till (knappt) bärbara konstinstallationer. 

Textilhögskolan i Borås rankas 8 av 66 på en lista över de bästa modeskolorna i världen 2023, enligt Ceoworld-magasinet som har sammanställt en rankning där bland andra branschexperter, modeakademiker, arbetsgivare och rekryterare har fått säga sitt. 

En rad inbjudna till visningen bekräftade den bilden efteråt med beskrivningar som ”hög hantverksnivå” och ”imponerande kreativ höjd”.   

Tanja Vidic var först ut med kollektionen ”Formerly known objects” där hon hade integrerat begagnade vardagsprylar i stickade plagg. Amanda Wisselgren fick publiken att knäppa av mobilbilder med sin iögonfallande kollektion ”What are you” med vilken hon ville aktivera betraktarens fantasi. 

Carolina Sardal Jerhov belyste kvinnligt åldrande med kollektionen ”Conchophilia” där kreationerna, stickade i monofilament och bomullstrådar, representerar olika stadier i livet; från den unga till den åldrande kvinnan. 

– Färgerna, formerna och storleken är kopplade till åldrandet. Från att vara små och genomskinliga till att bli större och tyngre. Ju äldre du blir desto mer kunskap och erfarenhet får du, vilket speglas i textilien. Till sist är bara skelettet kvar och allra sist själen, förklarade Carolina Sardal Jerhov efteråt. 

Hon har även experimenterat med värme för att forma materialet.

Josefin Örnebrink har i sin kollektion av handstickat material, "It is a square, that you can wear, that has a lot of hair", jobbat med materialutveckling och undersökt möjligheterna att kombinera stickat med tuftning.      

– Jag har velat få fram nya texturer och nya taktila material. Tuftning används mycket i textildesign men inte modedesign. Materialet får ett fall som är svårt att få om det är vävt, berättade Josefin Örnebrink för Habit efter visningen.

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.099