23948sdkhjf

Footway gör emission för att stärka kassan

Styrelsen för börsnoterade e-handelsbolaget har beslutat om en riktad nyemission. 

Sedan den 25 juli befinner sig Footway Group i rekonstruktion. Bolaget hänvisade i ett pressmeddelande till sjunkande efterfrågan, felinköp och höga varulager. Av handlingar från tingsrätten framgår det att Footway inte kan betala sina förfallna skulder.

När Habit i en artikel i slutet av mars belyste bolagets svårigheter att betala leverantörer förnekade Christian Paulsson, ansvarig för Footways finanser, att bolaget hade likviditetsproblem.  ”Pengar har vi i form av massa varor. Balansen mellan lagerbindningen och försäljning kommer ibland lite ur balans. (...) Vi har ett problem med lagerbindning i förhållande till försäljning, så skulle jag vilja uttrycka mig”, sade han till Habit. 

Vid årsskiftet uppgick lagrets värde till cirka 750 miljoner kronor. Uppdaterade siffror gör gällande att varulagret har sjunkit till 437 miljoner kronor. 

I dag meddelar Footway att styrelsen har beslutat om en riktad nyemission av konvertibla lån på totalt 20 miljoner kronor, detta för att stärka likviditeten. ”I rådande situation bedömer styrelsen att en riktad emission, i stället för en företrädesemission, är det bästa och snabbaste sättet att vårda såväl uppbyggda värden som befintliga aktieägares investeringar i bolaget”, skriver Footway. 

I handlingar till tingsrätten framgår det att bolaget planerar ytterligare nyemission på totalt 100 miljoner kronor som genomförs i december 2023. 

Footway Group omsatte drygt en miljard kronor 2022 och gjorde en EBIT-förlust på 342 miljoner kronor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093