23948sdkhjf

Konkurser: ”Inget ljus i mörkret”

Konkurserna i partihandeln ökade med 90 procent medan detaljhandeln såg en mindre dramatisk konkursökning i maj.

Partihandeln stod för den största ökning om 90 procent medan konkurserna inom restaurang och hotell ökade med 86 procent. 

I detaljhandeln ökade antalet konkurser med 9 procent i maj, eller 70 bolag, jämfört med 64 under motsvarande månad i fjol. Hittills i år, januari till maj, har konkurserna ökat med 32 procent i detaljhandeln. Det motsvarar 361 företag under perioden jämfört med 274 under motsvarande period i fjol.

– Vi ser ännu inget ljus i mörkret för svenska företag. Tvärtom har konkurserna ökat markant inom de flesta större branscher under maj månad. Antalet nystartade bolag är också betydligt lägre än samma period i fjol. Det har varit en tuff vinter och vår, och för många innebär det en bägare som runnit över. Men jag är ändå förvånad över att se den stora ökningen av antalet konkurser under maj som statistiken visar, säger Johanna Blomé, ekonom på UC.

– Våren har inneburit en del ljusglimtar, inte minst i form av positiva indikationer på att inflationen nått sin toppnivå och positiva besked om elstöden. Enligt Konjunkturinstitutets senaste mätning ser både företag och hushåll fortsatt dystert på framtiden men pessimismen är trots allt något lägre än i april. 

Hur fortsättningen blir beror på vad som händer i omvärlden.

– Om Riksbanken upplever att den tvingas till ytterligare höjningar av styrräntan kan det få stor påverkan på både köpkraft och svenska kronan, som är avgörande förutsättningar för svenska företag. Men man ska komma ihåg att det kommer att ta tid innan vi ser effekterna på företagen då det är djupgående effekter vi nu ser resultatet av, säger Johanna Blomé vidare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156