23948sdkhjf

Fler än väntat har accepterat hyvlade tjänster på H&M

Cirka 1 000 butikstjänster berörs när klädjätten drar ner antalet anställningstimmar.

Omfattningen av H&M:s uppmärksammade hyvling börjar nu klarna. Ungefär 800 anställda har erbjudits lägre anställningsgrad och ytterligare 200 tjänster har omformats, vilket också kan medföra färre timmar, skriver Handelsnytt.

De sista förhandlingarna på H&M blir klara i april. Först då vet parterna exakt hur många som tackat ja respektive nej till de nya kontrakten, men enligt Handels ombudsman Jens Lindström är det fler än de först trodde som har gått med på att få färre timmar.

– Det kan nog ha att göra med dagens ekonomi. Man väljer hellre att behålla någon slags trygghet – några timmars inkomst – än ingen alls. Och söker sedan andra jobb under tiden, säger han till Handelsnytt.

Den nya organisationen började gälla 1 mars 2023. Omställningstiden för de som fått sina tjänster hyvlade varierar från en och upp till sex månader, beroende på anställningstid. Konsekvenserna av hyvlingarna kommer därför främst att börja märkas efter sommaren.

I det nya avtalet stärks möjligheterna för butiksanställda att få fler anställningstimmar. Arbetsgivaren ska sträva efter att ge minst 30 timmar i veckan för anställda som har butiksjobbet som sin huvudsakliga sysselsättning. Tidigare var det 25 timmar som gällde.

Enligt Handels avtalssekreterare Martin Nyberg får den nya avtalsskrivningen två effekter.

– Det sänder en tydlig signal till arbetsgivaren att överväga andra alternativ än att hyvla. Om hyvling ändå blir faktum får individen längre tid på sig att ställa om.

Läs mer om: H&M
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125