23948sdkhjf

Habit Fashion Awards: Dags att nominera Årets mönsterkonstruktör – Här är juryn

I dag öppnar nomineringen till Nordic Patternmaker Of The Year ­– en ny kategori i Habit Fashion Awards.

Habit har allt sedan 2007 årligen prisat modebranschen. Under 2023 års upplaga av Habit Fashion Awards riktar Habit, tillsammans med Lectra, ljuset på yrkesgruppen mönsterkonstruktörer. Inte bara i Sverige utan i Norden.
– Med detta pris vill vi ge yrket ett särskilt erkännande och främja en viktig yrkesroll för modebranschen som är essentiell för branschens framtid, säger Habits chefredaktör Kajsa Åström.

Mönsterkonstruktörer i Sverige, Norge, Finland och Danmark har chans att ta hem priset. De kan antingen nominera sig själva eller av företag eller personer i eller utanför branschen.
En namnkunnig jury utser i ett första skede tre finalister och därefter en vinnare. Juryn leds av Göran Sundberg, till vardags senior lektor på Beckmans designhögskola.


– Utmärkelsen är ett efterlängtat erkännande av en profession, som genom  sin skicklighet och konstnärskap höjer kollektionerna. En god mönsterkonstruktion och skärning kan höja en vanlig kollektion; en superbt skuren jacka kan lyfta vilken outfit som helst, säger Göran Sundberg, juryordförande.

I juryn har Göran Sundberg sällskap av bland andra Maria Åkergren, grundare av Pattern Stockholm och 3Dear. Hon gläds åt att lyfta fram en yrkesgrupp som inte alltid syns.
– Det är dags att rikta strålkastarljuset på de hårt arbetande mönsterkonstruktörerna i modebranschen. Att addera denna kategori i Habit Fashion Awards är en fantastisk start för att uppmärksamma dem, och jag hoppas att det kommer att bli en årligt återkommande kategori från och med nu, säger hon.

Även jurymedlemmen Hans Olsson, som är ordförande för den nordiska grenen av International association of clothing designers and executives, IACDE Nordic Chapter, ser fram mot arbetet.


– Detta kommer att öka medvetenheten om yrket, vilket är välbehövligt. Det kommer också att bidra till att betona vikten av rollen i produktionsutvecklingsprocessen, säger Hans Olsson, som har arbetat som mönsterkonstruktör i snart 20 år, bland annat hos J. Lindeberg och H&M.

Juryn kommer att bedöma de nominerades skicklighet och förmåga utifrån en rad kriterier.


– Vi tittar på en kombination av att förstå form, balans, estetik, funktion och proportioner, säger Sille Winter Hjernø, en av jurymedlemmarna och som leder mönsterkonstruktionsavdelningen hos danska modekoncernen DK Company.

– Jag kommer personligen att titta på kombinationen av teknisk skicklighet och förståelse för kroppen med ett konstnärligt öga. När jag ser det i en kollektion gör det mig riktigt glad, säger Göran Sundberg.

Juryn består även av Jovita Balseviciene, affärsutvecklare på Lectra, och Gisle Mariani Mardal, utvecklingschef på NF&TA, som samlar den norska norska mode-, sport och textilbranschen. 

Vinnaren tillkännages under Habit Modebranschens Dag den 5 oktober i Göteborg. 

JURY – Nordic Patternmaker Of The Year 

Göran Sundberg – Senior Lecturer, Beckmans Collage of Design
Jovita Balseviciene – Business Developer, Lectra
Hans Olsson – President, IACDE Nordic Chapter
Maria Åkergren – Founder and CEO at Pattern Stockholm and 3Dear
Gisle Mariani Mardal – Head of Development, NF&TA
Sille Winther Hjernö – Teamleader for Pattern department, DK Company

Nominera dig själv eller en mönsterkonstruktör som du tycker förtjänar att prisas.
Nominera här.

Under Habit Fashion Awards utses även vinnare i kategorin Årets denimvarumärke och Årets hållbarhetspris. Nomineringen till dessa kategorier öppnar också i dag, 4 april. Nominera här. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126