23948sdkhjf

Trendbrott – pris viktigare än hållbarhet

Var femte konsument nedprioriterar hållbarhet när de handlar. Det visar Svensk Handels rapport. 

Att lågprisaktörerna har ett gyllene läge är inget nytt. Lågpristrenden började åter bubbla när kriget i Ukraina var ett faktum för över ett år sedan och när inflationen stack iväg. Fortsatta prisökningar som pressar hushållskassorna har ytterligare spätt på lågpristrenden. 

Det bekräftas inte minst i Svensk Handels hållbarhetsrapport som släpptes under måndagen och som bygger på svar från drygt 2 200 konsumenter och medlemsföretag. 

När konsumenterna ska ranka vilka faktorer som är viktigast när de handlar hamnar priset i topp, såväl vad gäller livsmedel som sällanköpsvaror. Ett trendbrott, konstaterar Svensk Handel. Det är första gången som pris hamnar på första plats sedan branschorganisationen började göra mätningen för åtta år sedan.      

När hushållen prioriterar pris får hållbarhet stryka på foten. I rapporten framkommer det att jämfört med 2020 har andelen konsumenter som prioriterar hållbarhet när de handlar fallit med 16 procentenheter, från 74 till 58 procent.  Även andelen företag som anser att deras hållbarhetsarbete bidrar positivt till det ekonomiska resultatet på lång sikt sjunker; från 88 procent 2018 till 81 procent 2022.

Samtidigt vittnar företagen om att kundens intresse för spårbarhet, kvalitet och produktlivslängd har ökat. Men att betala extra för hållbarhet är konsumenterna inte villiga att göra. "Att kunna leverera både prisvärdhet och hållbarhet är därför av största vikt för att nå den moderna konsumenten", konstateras det i rapporten.

Ett sätt att göra det på är genom att arbeta cirkulärt, enligt Svensk Handel. "Cirkulära affärsmodeller som kan kombinera konsumenternas sug efter både lågt pris och hållbarhet har (...) ett guldläge här och nu", skriver Svensk Handels vd, Sofia Larsen, i en kommentar.

Intresset för cirkularitet är störst hos 18 till 29 åringar. Bland dem anger fler än hälften att de planerar att handla mer eller mycket mer genom cirkulära modeller det kommande året, till exempel secondhand.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079