23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Bäckadräkten – en unisexfolkdräkt

Textilmuseet ingår i och stöttar projektet Bäckadräkten, ett folkdräktsprojekt som sammanväver de manliga och kvinnliga idealen och normerna i den svenska folkdräktstraditionen i en ny typ av unisexdräkt.

Bakom projektet står artisten Fredy Clue, som med hjälp av illustratören och konstnären Ida Björs har börjat samla in material och gjort skisser. En fokusgrupp bestående av unga queer-personer ingår också i projektet. De träffas löpande under våren och diskuterar stil och identitet bortom det binära kopplat till den folkliga traditionen.

Projektet, som startade i januari, vill främja en öppnare folkkultur genom att utveckla och tänja på gränserna, bortom det binära. Visionen är att få fler personer att känna sig inkluderade i folkkulturen och i samhället i stort.

” Jag har bestämt mig för att inte vara traditionsbärare, utan traditionsutvecklare och främjare. Jag älskar folktraditionen och vill agera för att den ska vara mer tillgänglig och inkluderande för alla personer. Däribland även för mig. Jag är på en spännande resa i min person och i min konst och har märkt att jag trivs väldigt bra i kjol och klänning. I resan kom idén att väva samman min person och identitet med min kärlek till folktraditionen. Idén växte och blev ett projekt som sammanväver de manliga och kvinnliga idealen i den svenska folkdräktstraditionen. Projektet för samman alla mina folkkulturella intressen och agerar för att öppna upp och bana väg för nya uttryckssätt inom traditionen. På så sätt få folkkulturen att växa.” säger Fredy Samuel Lundh (artistnamn Fredy Clue)

Projektets namn blev Bäckadräkten. En bäck rinner fritt, ingen är den andra lik och alla har sin egen ostoppbara väg framåt. Bäckadräkten bejakar denna livskraft inom oss. I denna kraft kan vi föras samman och bli större; en å, en flod, ett hav.

”Det är så jag ser projektets påverkan utåt, som ett sätt att föra samman fler av oss i folkkultur och livet i stort. Bäckadräkten kommer användas som både ett verk i sig men också användas av mig på scen genom mitt artistnamn Fredy Clue.” säger Fredy Samuel Lundh

Projektet presenteras i en pop-up utställning på Textilmuseet. Utställningen invigs den 30 juni 2022 och visas till och med 28 augusti.

Välkommen att lyssna till när Fredy Samuel Lundh och Ida Björs berättar mer om projektet den 30 juni kl. 12.00 på Textilmuseet. Läs mer här!

Projektet finansieras av VGR, Folk You och Kulturungdom och sker bl.a. i samarbete med Folk You, Kulturungdom, Borås Pride och Textilmuseet.

Textilmuseet
Skaraborgsvägen 3A
501 80 Borås
Borås stad
Sverige
VAT nummer: SE8024599212

Kontaktperson

Sänd till en kollega

0.049