23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Snart öppnar en ny modehistorisk utställning på Textilmuseet

Utställningen Kläder & Couture berättar en historia om hur inspiration från couturevisningarna i Paris skapade svenskt vardagsmode. En retrospektiv utställning om Boråsföretaget Bröderna Magnussons resa genom modehistorien mellan 1930-1970-tal.

Textilmuseet berättar om hur Parismodet under 1900-talet omtolkades till användbara kläder för kvinnor i Sverige. Här presenteras Boråsföretaget Bröderna Magnusson Damkonfektionsfabrik AB som precis som många andra i branschen hämtade sin inspiration från modets huvudstad – Paris.

Med utgångspunkt från Boråsföretaget Bröderna Magnussons
Tillverkning och handel med färdigsydda kläder, så kallad konfektion, utvecklades under första halvan av 1900-talet till en svensk basnäring. Borås med omnejd blev centrum för konfektionsindustrin i Sverige och kläderna som syddes här såldes över hela landet. Ett av företagen var Bröderna Magnussons, som tillverkade damkläder i en lite högre prisklass, med avancerade skärningar och handsydda detaljer. Alla plagg skapades av företagets direktris Ylva Segh, som regelbundet besökte couturevisningarna i Paris.

I Textilmuseets omfattande samling från Bröderna Magnussons finns förutom kläder även skisser, modefoton, tidningsklipp och personliga berättelser. I utställningen visas ett urval på ett 40-tal plagg samt annat material från perioden 1936 till 1978. Utställningen speglar modehistorien i förhållande till det omgivande samhället, utvecklingen av textila material, produktion och konsumtion, normer och ideal.

Detaljerna i fokus
Bröderna Magnussons var noga med detaljerna och plaggen visar på stor hantverksskicklighet, trots att de syddes på fabrik. Bildspel och fördjupningsstationer lyfter fram intressanta detaljer, och dessutom har Textilmuseet med hjälp av Tillskärarakademin i Göteborg och lokala sömnadsexperter tagit fram mönster av ett antal utvalda plagg. Mönstren har sedan omvandlats till 3D-animeringar så att besökaren kan förstå plaggens konstruktion. För den som tycker om att sy själv kommer det även att finnas mönster att köpa – till exempel den användbara ”Pop-Around”-klänningen från 1953 som lanserades som ett plagg för både vardag, hemma och fest.

Utställningen är formgiven i samarbete med papperskonstnären Bea Szenfeld och innefattar både större och mindre installationer av Szenfeld, inspirerade av utställningens tematik.

Kläder & Couture öppnar 11 december 2021 och visas tills vidare.
Läs mer om utställningen här

Textilmuseet
Skaraborgsvägen 3A
501 80 Borås
Borås stad
Sverige
VAT nummer: SE8024599212

Kontaktperson

Sänd till en kollega

0.047