23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Ian Berrys denimkonstverk ställs ut på Textilmuseet!

| Medlemsnyhet | Företag Textilmuseet

Han har rankats som en av ”30 under 30” mest inflytelserika konstnärer i världen, ställt ut sin konst i världen över och utsetts till en av de 50 mest inflytelserika personerna inom denim. Den 23 oktober ställer han ut på Textilmuseet!

Vid första anblicken är det lätt att missta Berrys verk för att vara blåtonade eller indigofärgade fotografier, men vid en närmare titt inser man att verken består av lager på lager av denim i olika nyanser.

En hög med gamla jeans och kontrasterna mellan de olika nyanserna av blått som uppstod kom att bana vägen för Berrys unika konstform. Snart började han utforska möjligheterna med materialet och skapa fotorealistiska konstverk. Berry använder enbart återvunnen denim i sina verk. Ingen färgning eller blekmedel, endast sax, lim och secondhand-jeans.
Under arbetet med denim började han inse betydelsen av sin egen och andras relation till jeans, ett material vi alla så väl känner till. Ian anser att den igenkänning jeansmaterialet besitter öppnar dörrar till förståelse och identifiering. Hans verk reflekterar över händelser och fenomen i vår samtid men knyter också an till jeansens kulturhistoria.

”30 under 30” mest inflytelserika konstnärer i världen
Han blev snart en av de mest omtalade unga konstnärerna och 2013 rankades han av Art Business News som ”30 under 30” mest inflytelserika konstnärer i världen. 2019 utsågs han av denim-magasinet Rivet till en av de 50 mest inflytelserika personerna inom denim.
Berry är född och uppvuxen i England, Huddersfield, som liksom Borås är en textilstad. För 10 år sedan var han bosatt i Sverige och ställde ut sin konst på gallerier i Skåne och Motala. Därefter har Berrys konst ställts ut i hela världen, senast vid Museum Rijsvijsk i Holland. Textilmuseet är det första museet i Sverige att visa en större, fördjupad, konstutställning av Ian Berry.

Utställningen på Textilmuseet: Material World
Denim är idag så pass inarbetad i popkulturen att det är lätt att ta det för givet. I utställningen på Textilmuseet, Material World, porträtterar Berrys verk modeskapare, skådespelare, författare, musiker och artister som gjort jeans till det klassiska plagg de är idag. De nyckelpersoner och stilikoner som gjorde att alla ville bära jeans. 

”I have been interested in changing communities and urban areas, the fading fabric of our urban environment, if you will. I’ve been portraying social and contemporary issues and I have thought what better material to use than what I think is the material of our time, denim. But now, I have been looking more of what the material is and the stories behind it. Textilmuseet is the perfect location to show that.” säger Ian Berry

”Ian Berrys verk är intressanta och angelägna på så många plan. Wow-faktorn i hantverket, tematiken och det sätt på vilket hans konst visar hur det textila materialet bildar ytterligare en dimension i konsten” säger Malena Karlsson, intendent på Textilmuseet.

Utställningen visas 23 oktober 2021 - 1 maj 2022
Textilmuseet i Textile Fashion Center, Borås


Läs mer om utställningen på Textilmuseet>> 

Se mer av Ian Berrys konst>>


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
Textilmuseet

Skaraborgsvägen 3A
501 80 Borås
Sverige
Textilmuseet

Bilder och video

Sänd till en kollega

0.062