23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Ekologisk handel för hållbar utveckling

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Att aktivt göra val som är bättre för vår miljö skapar en mer hållbar utveckling, både för nära framtid och många år framåt. Idag finns många ekologiska produkter på marknaden och merpartens tankar går direkt till vår mat.

Däremot gäller det även saker som kläder, möbler och resor. Det behöver inte alltid bli mycket dyrare med ekologiska alternativ och man kan ju även börja i mindre doser. Så vad innebär det då med att leva mer ekologiskt.

En ekologisk vara har producerats utan kemiska bekämpningsmedel, handelsgödsel och GMO. Hänsyn till val av transport, djur och arbetare ska behandlas på ett etiskt sätt och att inte använda sig av några metoder som skadar miljön. Sverige har de mest strikta djurlagarna i världen, men det är stor skillnad för djuren att bli behandlade mer ekologiskt. Olika märkningar visar på vilket sätt djuren är ekologiska. Till exempel får KRAV-märkt gris gå utomhus året om. EU-ekologisk gris får böka runt utomhus, men det kan vara på en betongplatta istället för på gräs eller jord.

Bli mer medveten om miljöns påverkan genom att titta efter olika märkning när du ska köpa råvaror. Väljer du ekologiska produkter bidrar du till en utveckling där människor, djur och natur inte påverkas av bekämpningsmedel. De produkter, som inte är ekologiska, som är som mest behandlade med bekämpningsmedel är bananer, vindruvor, äpplen, nektariner, gurkor, kaffe, mejeriprodukter, kött, potatis och kaffe. Så en god idé är att framför allt köpa ekologiska alternativ när du söker efter dessa produkter. 

Ekologiskt tänk med textilier och sysslor i hemmet

Som redan nämnts så är grundtanken att välja produkter som inte har dålig påverkan på miljön. Det finns textilier som är GOTS-certifierade, vilket innebär att strikta miljökriterier har följts under produktionens led. Moonboon är en nätbutik som säljer ekologisk babyutrustning och deras produkter är GOTS-certifierade. Tillverkning av textilier leder ofta till att giftiga kemikalier släpps ut i luft och vatten. Inte nog med att det skadar miljön, så påverkas även alla som arbetar med detta. GOTS förbjuder tillverkningssätt där kemikalier som kan leda till cancer, missbildningar vid födseln och andra allvarliga sjukdomar. 

Andrar märkningar att söka efter är Svanen, KRAV, Europalövet och Bra Miljöval. Välj tvättmedel och rengöringsprodukter med miljömärkning. Använd tvättmaskinen när den är full och många gånger kan man tvätta kläderna i lägre temperatur. Då du känner det är dags för att köra en rengöring av tvättmaskinen, så välj gärna ett sätt med naturliga produkter. Föredrar du att köpa färdiga rengöringsprodukter, så välj en med produkt med ekologisk märkning. 

Sök gärna efter husmorstips, så kommer du finna många bra tips för ekologiska rengöringsmedel att göra själv. Ättika, vinäger, bakpulver och vatten är några bra råvaror för mer miljövänlig rengöring. 

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.063