23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Textilmuseet erbjuder en digital visning av Fashion Exposed

| Medlemsnyhet | Företag Textilmuseet

När Textilmuseet är stängt erbjuds istället en digital visning av den hyllade utställningen Fashion Exposed - 100 år av svensk modefotografi. Utställningen visas av dräkthistoriker Tonie Lewenhaupt.

Modefotografi är en specialiserad nish, en form av tidsdokument som följer sin tids strömningar. Genom modefotografiet kan vi både följa modets utveckling men också skönja andra ideal utifrån t.ex. modeller, miljöer och poser. Från att ha betraktats med viss skepsis höjdes statusen för modefotografi under 1960-talet då det blev trendigt att arbeta med mode. Idag existerar modefotografi i gränslandet mellan det kommersiella och konstnärliga. Bilderna har ett lockande bildspråk som ibland handlar mer om att förmedla stämningar och locka fram känslor än om att visa upp kläder. Men bilderna kan också vara förrädiskt sanningsenliga och i sämsta fall leda till osunda ideal och normer.

Utställningen Fashion Exposed - 100 år av svensk modefotografi presenterar hur svenska modefotografer uppfattat och avbildat modet från 1920-talet fram till idag. Men modefotografi har länge varit en internationell verksamhet, så även om utställningen fokuserar på svenska modefotografer har de flesta varit eller är internationellt verksamma. Detta avspeglas i både uppdragsgivare, uttryck och miljö – allt ifrån Mexikos karga landskap till hektiska storstäder som Paris.

Utställningen är förlängd t.o.m. 2 maj 2021. Läs mer på Textilmuseets webbsida.

Följande fotografer är representerade i utställningen:

Carl Bengtsson
Kerstin Bernhard
Sten Didrik Bellander
Mattias Edwall
Sandra Freij
Hans Hammarskiöld
Rune Hassner
Julia Hetta
Erik Holmén
Ewa-Mari Johansson
Claës Lewenhaupt
Arne Nilsson
Georg Oddner
Ralf Turander

Utställningen är producerad av Landskrona Museum/Landskrona Foto och är kurerad av Janne Jönsson och Anneli Oxenstierna.

Medlemsnyhet

Företag
Textilmuseet

Skaraborgsvägen 3A
501 80 Borås
Sverige
Textilmuseet

Bilder och video

Foto: Arne Nilsson

Sänd till en kollega

0.078