23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Produktfoto – IT-system, maskiner, cost & time-to-market

| Medlemsnyhet | Företag Pagono AB - Produktfotografering Mode & Sport

Bildbehovet sväller och kostnaderna skenar. En inte allt för ovanlig vardag för många varumärken. Och den traditionella fotografen ser möjligheter att tjäna massor med mera pengar...

Men parallellt med det ökade behovet av bild/video utvecklas också utbudet av teknik och tjänster som kapar tid och cost. Fotomaskiner och fabrikstänk à la löpande band gör oerhört mycket när det gäller det mesta bildmaterial förutom plåtningar med levande modell.

Maskinerna tar över fotografens arbete

I takt med att behovet av bild ökar så finns behovet av att hitta nya sätt att producera produktbilder på. Med digitalisering och e-handel så är kraven tydliga, bilder på alla produkter och det ska vara flera bilder per produkt, dessutom ska det gärna vara något rörligt som komplement. Med femtusen produkter i sortimentet så blir det lätt 20-25.000 bilder att producera. Inom FMCG (Fast Moving Consumer Goods) så behövs det dessutom nya produktbilder varje år eftersom sortimentet förnyas i en rasande takt.

Därför har företag som Orbitvu, Packshot Cretator, Styleshoots m.fl. börjat utveckla maskiner som ska effektivisera produktionen. Det är maskiner som är skräddarsydda för olika ändamål, t.ex. Orbitvu XXL Wine för att fotografera vinflaskor eller Styleshoots Live för modellfotografering och video på modell. Dessa maskiner är dyra och tar mycket utrymme, men med stora volymer så blir de snabba och lönsamma.

IT systemen fortfarande i sin linda

Maskinerna i all ära, men de hanterar bara en del av processen, själva fotograferingen. Till det kommer att hantera hela flödet, från beställning till leverans av färdiga bilder. Här finns fortfarande många ineffektiva steg i processen, såsom namnsättning av bilder, metataggning av bilder, hantering av varuprover, retusch, kvalitetssäkring och godkännande, distribution, m.m. Här har IT industrin en bit kvar, de stora företagen med stora IT budgetar utvecklar egna skräddarsydda lösningar med hjälp av konsulter men det kräver stora investeringar. De flesta lever dock kvar med många excel-ark och mycket manuellt arbete.

Pagono har därför valt att utveckla en egen plattform, PagonoFlow, för att snabbt och kvalitetssäkert kunna leverera stora volymer bilder till alltmer krävande kunder. Tanken var från början att hantera den egna produktionen men i samtal med flera kunder så har vi insett att behovet är större än bara vår egen verksamhet. Därför har vi börjat sälja denna plattform till kunder som har en egen fortoverksamhet men som behöver bättre kontroll över sin fotoprocess. Målet är att snabba upp cykeln från produkt till färdig bild och samtidigt effektivisera arbetet. Lär mer om PagonoFlow på pagonoflow.io

Vill du veta mer om hur effektiv produktion går till, kontakta Fred Bertenstam på Pagono.com


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
Pagono AB - Produktfotografering Mode & Sport

Flygfältsgatan 15
128 30 Skarpnäck
Sverige
Pagono AB - Produktfotografering Mode & Sport

Sänd till en kollega

0.063