23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Så väljer du rätt belysning hemma

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Ljussättning är viktigt för oss i Skandinavien. Det är inte så konstigt med tanke på att vi har brist på ljus stora delar av året.

Hur ska du då göra för att få riktigt bra och stämningsfull belysning hemma? Här följer några tips.

Olika typer av belysning
Belysning kan delas in i tre olika grupper – funktionsbelysning, stämningsbelysning och allmänbelysning. Funktionsbelysning är till för att du ska se ordentligt oavsett tid på dygnet. Den lyser upp ett begränsat område till exempel över diskbänken, skrivbordet eller vid läsfåtöljen. Stämningsbelysningen har ett mjukt ljus som ger en inbjudande känsla i rummet. Ett bra sätt att skapa stämning är att placera flera mindre lampor på olika platser i rummet, gärna i olika höjd. Med dem kan du ge rummet olika form beroende på hur du placerar belysningen, eller lysa upp olika objekt du vill framhäva. Allmänbelysning sprider ett klart ljus över hela rummet, ofta från en lampa mitt i taket. Det är ett bra ljus när du ska städa eller leta efter något. En komplett och dynamisk belysning består av alla tre typerna.

Börja med att tänka igenom de olika rummens funktioner. Har du svårt att veta vilken belysning du behöver i ett rum, fråga dig vad du vill kunna göra i rummet, och var i det. Ofta har ett rum flera olika funktioner. I vardagsrummet till exempel, vill du kanske ha en stilla kväll med dämpat ljus på fredagen, hålla fest med spännande och dramatisk ljussättning på lördagen och städa samma rum på söndagen.

Prova dig fram
Testa vad som passar just dig och din inredning genom att flytta runt ljuskällorna i rummet. Taklampan kanske inte behöver hänga just i mitten? Om du flyttar den lite åt ena eller andra hållet får rummet en helt annan dynamik, när ljuset inte faller likadant på alla fyra väggar. Prova också att flytta en riktbar golv- eller bordslampa så att den belyser olika hörn i rummet. På så sätt skapar du en liten oas av ljus på en plats där det ofta är mörkt. Vilket hörn blev snyggast att belysa? Var inte rädd för att lämna andra delar av rummet i mörker. Det är just i kontrast till mörker som ljuset lyfts fram. Testa olika alternativ och våga lita på din egen känsla. Känns belysningen bra och inbjudande – då är den bra.

Hitta rätt belysning hos Designlite
Med 35 års erfarenhet av rådgivning och försäljning av belysning öppnar Designlite nu sin webbshop i Sverige. Det betyder att fler får möjlighet att köpa riktigt bra belysning från några av Skandinaviens största formgivare som Verner Panton, Philippe Starck och Arne Jacobsen. Eftersom genomtänkt design och bra hantverk går aldrig ur tiden, arbetar Designlite hårt för att kunna erbjuda dig det största urvalet av designlampor från de mest efterfrågade märkena till marknadens allra bästa priser. Arkitekten Arne Jacobsen (1909-1971) är internationellt känd för bland annat stolarna Myran, Ägget och Svanen men står även bakom belysningsklassiker som serierna AJ och Eklipta. Hans stilrena och funktionella lampor finns både som pendlar, golvlampor, bordslampor och vägglampor. Du hittar dem här.

Designlite – för att rätt belysning skapar de bästa förutsättningarna för ljus och glädje i vardagen.

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.078