23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Så här förhindrar du din katt att förstöra möblerna därhemma

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Om du har en katt därhemma så vet du att de älskar att klösa och vässa klorna. Det kan ju rentav vara så att du har fått möbler, kuddar eller mattor förstörda av en katt som tänkte att den skulle vässa klorna just där.

Katter har en naturlig instinkt som gör att de behöver klösa så det är inte ett beteende som du bör försöka stoppa. Katter klöser av olika orsaker- några gör det för att få motion medans andra klöser för att markera deras territorium. Istället för att hindra din katt från att klösa är det bättre att hjälpa dem finna en lämpligare plats att klösa än på dina möbler.

Skaffa ett klösträd
För att slippa offra fler möbler så kan det vara en smart ide att investera i ett sk. klösträd. Med ett klösträd så får katten sitt helt egna ställe som han/hon kan riva och klösa på. Om man väljer att köpa ett lite större klösträd så kan man ofta få ett där det finns viloplatser, kojor eller hängmattor där katten kan vila eller sova. Ofta finns det också små leksaker i form av bollar som katten kan leka med.

Det är speciellt viktigt att katten får klösa av sig ifall det är en innekatt då den inte har möjligheten att komma ut och klösa och riva. Just det här med att riva och klösa är ett beteende som ligger i kattens natur och det är därför viktigt att den får möjligheten till att uträtta det här behovet.

Ett klösträd kan därför vara med till att faktiskt spara pengar då du inte behöver byta ut möbler lika ofta som har blivit förstörda.

Träna katten till att använda trädet
När du väl har skaffat ett klösträd till din katt gäller det att träna katten till att sluta klösa på soffan och istället gå bort till klöst trädet. Det här kan du göra med positiv belöning så som att ge katten lite katt godis när den går fram och nosar till trädet eller börjar klösa på det. Börja med att ställa klös trädet nära den platsen som katten brukar klösa på.

Om det inte fungerar med positiv belöning kan du också använda dig av en spray flaska med vatten i som du sprutar på katten när den börjar klösa på soffan t.ex. Detta skadar inte katten, men sänder en tydlig signal att beteendet inte är ok.

Har katten skaffat sig en specifikt område där den alltid klöser kan du sätta dubbel sidig tejp för att göra ytan kladdig. Du kan också fästa lite aluminiumfolie för att göra ytan obekväm för katten så att det väljer att sluta klösa just där.

Till sist är det viktigt att komma ihåg att katter är väldigt annorlunda än hundar, och kan vara svåra att träna. Det är viktigt att ha tålamod och gå långsamt fram då det kan försämra din relation till katten om du går för fort fram och blir arg.

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.047