23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Återanvända textiler från kläder skapar värde inom bilbranschen

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Vi strävar efter att bli mer och mer klimatsmarta. Kläder är något som vi konsumerar allra mest.

Många ser på kläder som något som bara kan kastas ut och ersättas av nytt. Modet ändras sig otroligt snabbt. Många av oss har garderoberna sprängfyllda av kläder som vi aldrig använder längre. Tillslut hamnar de i soporna, eller förhoppningsvis i insamlingscontainrar och secondhand-butiker.

Så mycket kan återvinnas just nu
Man räknar med att över 95% av textilier som vi gör oss av med skulle kunna återanvändas på något sätt.

Det finns fortfarande vissa typer av textiler som inte kan återvinnas helt ännu. Dock arbetar man på att ta fram lösningar som skulle kunna göra det möjligt att återvinna 100% av alla textilier som samlas in.

Vi blir bättre på att ta tillvara på våra gamla kläder, men vi behöver fortsätta att sträva framåt i kampen om mindre avfall. Vi behöver framförallt bli bättre på att ta tillvara på de kläder som slängs för att de är trasiga och uttjänta.

Man har dock redan hittat på en hel del fiffiga lösningar för att kunna återanvända kläder och textilier från kläder.

Kan användas till bilsäten och klädslar
Nu har även bilbranschen och bilindustrin börjat kika lite närmare på just återanvändning av kläder. Företag har börjat se potentialen i tyger och textilier från gamla kläder. Det är ju ändå en i stort sett bottenlös källa av material som bara väntar på att användas. Bilproducenter vill börja använda denna källa ännu mer till bland annat bilklädslar och som fyllning i bilsäten.

Ford är redan med i spelet
Biljätten Ford lägger stor vikt på återvunna material i sina bilar. De använder sig inte enbart av textilier från kläder, utan även material såsom plastflaskor, kapsyler, datorhöljen, batterier och mattor i tillverkningen av sina bilar.

Du hittar återvunna material i modeller som till exempel Ford Kuga, som är en mycket omtyckt bil på den svenska marknaden.

Oljetrasor och fiberdukar
Textilier från kläder är användbara till så mycket mer än bilsäten. De går även att använda till oljetrasor, fiberdukar och liknande bilvårdsprodukter.

H&M och I:CO
Klädjätten H&M samarbetar med I:CO för att samla in dina gamla kläder och ge dem ett nytt liv. Du kan lämna in dina gamla kläder i en av H&Ms butiker. När du lämnar in en välfylld påse kan du få en värdecheck som du sedan kan använda vid ditt nästa köp i någon av deras butiker. Det är ett smart initiativ som redan har fått människor att tillsammans samla in tiotusentals ton kläder och textilier till återanvändning eller återvinning.

Kläderna sorteras efter hur slitna de är. Mycket av det som samlas in är faktiskt helt och rent, och går då vidare till secondhand, Det som är slitet brukar göras om till olika typer av städtrasor eller liknande. Det som blir över efter slutsorteringen blir oftast till textilfibrer. Det är nämligen dessa fibrer man använder sig av som fyllningsmaterial i bilsäten eller som isolering.

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.094