23948sdkhjf

Aprilveckan som skakade modehandeln

Mikael Sandström, som driver modekedjan Sandströms, sammanfattar en turbulent modemånad.

Inom loppet av en dryg vecka kom det dystra meddelande från fyra e-modehandlare. Campadre sattes i konkurs, Ellos lade ner Stayhard, Na-kd:s vd slutade och Junkyard varslade majoriteten av sin personal i Göteborg.

Efter många turer där Odd Molly blev ett fastighetsbolag skapades ett nytt företag kring årsskiftet som fick namnet MBRS Group. I företaget, som är börsnoterat ingick We are spindye, Odd Molly, Hunkydory, Best of Brands samt Campadre och Members.

Campadre startade 2008 och har varit olönsamt sedan start. 2017 köpte Campadre Members.com en annan sajt för outletvaror, från Cdon för 10 miljoner kronor. Förlusterna ökade.

I början på 2022 gjorde MBRS en riktad nyemission på 50 miljoner kronor med en teckningsperiod fram till 21 mars som tecknades fullt ut. Den 6 april försatte MBRS sitt dotterbolag Campadre i konkurs:

”Campadre har sett en vikande utveckling som kraftigt förvärrats de senaste månaderna till följd av ändrade kundbeteenden i ljuset av coronapandemin, köpkraftsminskning till följs av ökade energi-, mat- och drivmedelspriser, höjda räntor, samt minskat utbud av tillgängliga överlager … och det fasansfulla Ukrainakriget har ytterligare förvärrat utvecklingen …”, hette det.

Även Members.com försattes i konkurs. Torsdagen den 21 april skrev Habit om att MBRS hade köpt tillbaka Campadre och Members. Än så länge oklart vad som planeras eller ens om det finns en plan. Det 27 april avgick vd:n Niclas Ekdahl av ”personliga skäl”.

Konstigt att inte alla svenska företag gjort konkurs. Vi lever alla i samma värld. Sanningen är väl att Campadre inte har varit särskilt välskött sedan dag ett.

Stora aktieägare är Torsten Jansson, Pelle Törnberg och Mikael Solberg med förflutet i en annan kombination av bokstäver: RNB.



Den 30 mars meddelade Ellos Group att de lägger ner Stayhard. I samband med detta meddelar bolaget att ”Vi tagit ett beslut om att vässa Ellos Group strategi med ett större fokus på kärnkunden – kvinnan mitt i livet.”

Stayhard köptes av Ellos 2014 från Joakim Naumberg. Enligt Dagens Industri fick han ett ”tresiffrigt miljonbelopp” för sin skapelse som Ellos uppenbarligen inte lyckats förvalta, utan har visat röda siffror sedan köpet.

Därefter, fredagen den 8 april, sen eftermiddag, en klassisk tidpunkt att släppa nyheter som man inte vill ska uppmärksammas, meddelar Na-kd att vd:n Anders Kristiansen som bara har jobbat i en dryg månad hoppar av. ”När jag i mars tillträdde rollen som vd initierade jag en översyn av företagets verksamhet och styrning. Det blev tydligt att bolagets status på dessa områden inte var i linje med vad som lovats och jag har därför sagt upp mig”.

Styrelsen skriver i en kommentar att den har ”dragit slutsatsen att ytterligare åtgärder krävs för att understödja Na-kd:ss nästa utvecklingsfas” (betyder; vi behöver mer pengar). Jarno Vanhatapio grundade bolaget 2015, efter att ha sålt Nelly, och var dessförinnan Na-kd:s vd fram till Kristensen tillträdde. Att vara entreprenör är sällan förenligt med att vara administratör.

Magnus Emilson, bolagets ordförande, meddelade några dagar senare att Na-kd förväntar sig en förlust på uppemot 475 miljoner kronor. Vi lär se ett år med många spännande nyheter.

Slutligen: Streetwearföretaget Junkyard som den 12 april varslade majoriteten av sina medarbetare på Göteborgskontoret om uppsägning.

Junkyard grundades av Trollhättesonen Thomas Löfgren. Paul Frankenius gick in som majoritetsägare, men dessvärre kom de två inte riktigt överens om inriktningen, och Frankenius köpte ut Löfgren 2014. År 2019 sålde han, förmodligen med stor lättnad, bolaget till norska Varner som driver bland andra Dressmann. Någon lysande affär hade minst sagt inte Junkyard blivit.

Varnergruppen har inte varit särskilt framgångsrika inom e-handel och hoppades att de skulle få mer know-how genom köpet. Men redan 2020 accelererade problemen och hälften av de 100 anställda sades upp. Den 12 april 2022 varslas den återstående personalen. 38 tjänster ska bli 14 och stora delar av verksamheten ska flyttas till Varners huvudkontor i Norge.

Frågan är om det här bara är början på en rejäl omstöpning bland e-handelsaktörerna inom modesektorn. Någon gång måste de som skjuter till miljarder i förlustbolagen säga stopp.

Med alla dessa negativa nyheter inom distanshandeln tror jag dock på två välskötta modeföretag som båda nyligen fått kapitaltillskott: Care of Carl och John Henric med grundarna fast förankrade i verkligheten.

Mikael Sandström

Artikeln är en del av vårt tema om Krönika.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078