23948sdkhjf

Regeringen tillsätter utredning om producentansvar

Habit kan avslöja att regeringen ska tillsätta en utredning om ett producentansvar, som kommer involvera alla som säljer kläder och hemtextil. En fråga som har dragits i långbänk.

För över tre år sedan överlämnade Naturvårdsverket ett förslag till regeringen om åtgärder och styrmedel för ökad återanvändning och återvinning av textilier i Sverige. Därefter blev det tyst.

För snart ett år sedan aktualiserades frågan på nytt som en punkt i januariavtalet mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centern. Sedan dess har regeringskansliet inte haft något besked att lämna i frågan.

Först i mitten av oktober i år bekräftade Robert Englund, pressekreterare hos miljö- och klimatminister Isabella Lövin, för Habit att regeringen ”i närtid” kommer att tillsätta en utredning om producentansvar. När den kommer att vara klar är ovisst.

– Vi har mer att säga om den här saken före jul, säger han till Habit.

En av branschorganisationerna som har följt frågan är Svensk Handel Stil, som anser att ett producentansvar är rätt väg att gå.

– Vi hoppas bli involverade i utredningen och är beredda att ta ett ansvar, säger Maria Sandow, kanslichef hos Svensk Handel Stil.

Men frågan är komplicerad. Att påtvinga klädbutikerna att samla in textilier är ingen bra lösning, anser Maria Sandow.

– Det räcker bra med att många vill göra det frivilligt, och det görs redan i dag, både av stora och små. Alternativet är att insamlingen sker via kommunerna, säger hon.

Ett annan nöt att knäcka är hanteringen och återvinningen av textilavfallet. I dag saknas sådana resurser, menar Maria Sandow.

– Återvinningen är den viktigaste biten. Det finns en viss återvinning i dag, men den måste skalas upp betydligt för att klara de mängder som kommer bli aktuella. Ska textilierna brännas eller läggas på hög i avvaktan på att tekniken utvecklas, frågar hon sig.

Hon hoppas att ett producentansvar införs stegvis och skalas upp när tekniken för återvinning finns på plats.

– Vi hoppas att vi kan utforma producentansvaret att det inte blir en stor börda för branschen, som redan gör mycket, säger Maria Sandow.

Parallellt pågår en utredning om att belägga kläder med en kemikalieskatt. Utredningen ska vara klar i april. Svensk Handel Stil är emot en skatt.

– Det skulle bli dyrt för modeföretagen som redan tampas med höga importpriser på grund av en svag krona och ökad konkurrens från näthandeln utomlands. Branschen tål inte så mycket mer, säger Maria Sandow.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14