23948sdkhjf

Minkfarmer under lupp

Djurhållningen brister på lejonparten av minkfarmerna i Sverige, menar Djurrättsorganisation som bygger antagandet på Länsstyrelsens inspektioner.

Djurens Rätt menar i ett pressmeddelande att det finns brister på mer än hälften av dagens minkfarmer. Uppgifterna bygger på information från 19 inspektioner, ofta föranmälda,som Länsstyrelsen låtit göra under förra året.

9 av de 19 minkfarmerna klarade sig, enligt Djurens Rätt, utan anmärkningar om brister. 

– Det är anmärkningsvärt att inspektionerna år efter år kan visa på stora brister i djurskyddet utan att politikerna agerar, säger Camilla Bergvall, ansvarig för pälsfrågor på Djurens Rätt.

Länsstyrelsen har inte några faktiska uppgifter på hur många minkfarmer som finns i Sverige men i ett pressmeddelande skriver Djurens Rätt att inspektionerna skett på 19 av Sveriges 70 minkfarmer. Lejonparten av landets minkfarmer finns i Blekinge. Länsstyrelsen uppskattar att över en miljon minkar dödas i svensk pälsnäring varje år.

Det finns förslag om en ny djurskyddslag och därtill  ligger  ett uppdrag hos Jordbruksverket att utvärdera välfärden hos minkar inom pälsdjursproduktionen. En utvärderingen väntas nästa år.

Kommentera en artikel (2)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078