23948sdkhjf

Sällanköpstapp i Stockholm city

Stockholms city fortsätter att tappa position när det gäller beklädnadshandeln, enligt statistik från City i samverkan och SCB.

Omsättning av sällanköpsvaror, handeln domineras av beklädnadsvaror, fortsätter att minska i Stockholms city jämfört med riket som helhet.

I stället tar externhandeln andelar och har enligt City i samverkan varit bäst i klassen under de senaste åtta kvartalen. Under kvartalet backade omsättningen med 1 procent medan beklädnadshandelns försäljning  ökade med med 2 procent i riket totalt. 

Citys andel av länets sammanlagda sällanköpsvaruhandel var under det tredje kvartalet 17,6 procent vilket är lägre än det historiska genomsnittsandelen om 19 procent. På årsbasis motsvarar detta ett tapp om 1,2 miljarder kronor i minskad reell omsättning och utebliven tillväxt.

City i samverkan menar att ombyggnationer och renoveringar påverkar utvecklingen negativt och galleriorna och varuhusen har en svagare utveckling. Malmerna fortsätter ökade under det tredje kvartalet 2017 med 3 procent mot minus 1 procent för City och bäst utvecklades Vasastan som ökade med cirka15 procent. Men Södermalm, Kungsholmen och Östermalm utvecklades bättre än City med en ökningsakt med 0 och 2 procent medan Gamla stan tappade drygt 5 procent.

Med externhandeln avser City i samverkan 25 större handelsområden utanför Stockholms innerstad i de närmaste tolv kommunerna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078