23948sdkhjf

Analytiker spekulerar: H&M lämnar börsen

Vad har familjen Persson för nytta av att H&M är börsnoterat?

Gårdagens svaga försäljningsrapport som resulterade i börstapp, och det faktum att Stefan Persson på sistone storköpt H&M-aktier har gett luft åt spekulationer om att familjen vill köpa ut bolaget från börsen. Det skriver Dagens Nyheter i ett reportage på fredagen.

Koncernens försäljning steg med 4 procent i maj, jämfört med samma månad året innan då försäljningstillväxten var 9 procent, men analytikerna hade i genomsnitt räknat med att försäljningen skulle öka med 6,1 procent, enligt SME Direkt.
Aktien handlades till under 200 kronor under gårdagen. Det var första gången sedan 2011.

Sedan årsskiftet har H&M:s aktie gått ner med 21 procent, och sedan aktien stod som högst i mars 2015 har värdet sjunkit med 44 procent. Det innebär att 280 miljarder utraderats på två år.

Samtidigt har Stefan Persson storköpt; under ett par dagar i maj köpte han aktier för 2,3 miljarder.

­– Jag kan inte se någon större nytta för familjen Persson att ha H&M noterat. Skulle det avnoteras får vd mer arbetsro och slippa lyssna på oss analytiker, säger Stefan Olsson analytiker på Swedbank till DN.

Stefan Olsson säger till DN att skulle det handla om cirka 225 miljarder kronor, vilket är "otroligt mycket pengar" – men något som borde gå att lösa tekniskt och finansiellt.

Även investmentbanken Morgan Stanley nämnde nyligen att H&M kan vara på väg bort från börsen.

Källa: Dagens Nyheter

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063