23948sdkhjf

Rapport krossar antaganden om polyestertyg

Produktionen av polyestertyg måste förändras för att förhindra att mikroplaster hamnar i havet. Det framkommer av en ny forskningsrapport. Tre modeföretag har ingått i projektet.

I rapporten har förhållandet mellan tygegenskaper och fibersläpp hos polyestertyger undersökts och resultatet visar att produktionen av polyestertyg måste förändras och att hur mycket mikroplast som släpps hänger ihop med konstruktionen.

Mikroplast-fällning minskar om borstning undviks, skärning med ultraljud används inför sömnad och att mikroartiklar tas bort redan i produktionssteget.

Rapporten har kommit till inom ramen för Mistra Future Fashion och tagits fram av forskare vid Swerea IVF. Tre företag har ingått i projektet; Filippa K, Boob och H&M .

Studien visar även att det inte finns inget stöd för antagandet att tyger av återvunnen polyester släpper mer än tyger gjorda av jungfrufiber.
– Det finns några alarmerande påståenden att mikroplaster kan kopplas till polyesterväv från exempelvis återvunna PET-flaskor, och vi ville verifiera om detta var sant. Efter vår studie kan vi konstatera att inget i vår forskning stödjer det påståendet , säger Dr Sandra Roos, Swerea IVF, i en kommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.067