23948sdkhjf

Svinnet i klädbutiker över 1 miljard kronor

Det totala svinnet i detaljhandeln har ökat med 3 miljarder under tre år.

I fjol uppgick svinnet i detaljhandeln till 12 miljarder kronor, enligt en ny rapport från Svensk Handel. Det är en ökning med drygt 30 procent jämfört med branschorganisationens senaste kartläggning 2013, mätt i fasta priser. Därmed uppgår svinnet till 1,6 procent av detaljhandelns totala omsättning, eller 1 700 kronor per butik. 

Uppdelat på branschnivå är det dagligvaruhandeln som är mest drabbad. Svinnet uppgår till 7,4 miljarder kronor. Kläd-, sko- och accessoarbranschen kommer på plats två med ett svinn på drygt 1 miljard kronor. Den tredje mest utsatta branschen är hemelektronik.

Av de 12 miljarder kronorna är 6 miljarder stölder, nästan 1,9 miljarder är interna stölder och 4,1 miljarder är administrativt svinn, enligt rapporten.

– Bilden att stölderna i butik rör sig om ungdomar som stjäl en enstaka Snickers är felaktig. Det handlar i allt högre utsträckning om organiserad brottslighet där stölderna sker systematiskt med syftet att driva en kriminell verksamhet, säger säkerhetschef Per Geijer på Svensk Handel.

Trots att stölderna ökar minskar antalet polisanmälningar. Enligt Brottförebyggande rådets preliminära statistik 2016 minskade antalet anmälningar av stöld och snatteri med 2 000 i fjol jämfört med 2015. I fjol anmäldes totalt 48 645 stölder och snatteri i butik och varuhus. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.098