23948sdkhjf

Stockholms city tappar säljfart

Gapet ökar mellan externhandeln och city i Storstockholm.

Det visar färska siffror från SCB och City i Samverkan. Med externhandeln i Storstockholm avses här 25 större handelsområden utanför Stockholms innerstad i de närmaste tolv kommunerna.

Här ökade sällanköpsvaruhandeln med 7 procent, mellan 2015 och 2016. Det var bättre än både riket och city. Gapet mellan externhandelns och citys utveckling har därmed ökat sedan 2015.

Försäljningen i City under helåret 2016 gick sämre än för riket som helhet, där cityhandeln minskade sin försäljning med 3 procent. För galleriorna gick det ännu sämre – minus 7 procent.

Resultatet för hela Stockholm city motsvarar ett tapp om drygt 400 miljoner kronor.

Sällanköpsvaruhandelns omsättning i city motsvarar cirka 19 procent  av länets omsättning, en andel som har varit stabil sedan årtionden tillbaka.

Beklädnadshandeln i city utgör den viktigaste branschen sett till omsättningen.

Ett bra mått på citys konkurrenskraft är jämförelsen med klädförsäljningen i riket, konstaterar Marcus Henrikson, marknadsanalytiker på City i Samverkan. Försäljningen av kläder totalt i Sverige ökade under förra året med 1 procent. Hade city utvecklats i linje med klädförsäljningen i riket så hade omsättningen i city varit 600 miljoner kronor högre.

Fortfarande gäller dock det faktum att pågående utvecklingsprojekt i City påverkar omsättningen negativt på kort sikt; men på lång sikt kommer city att öka sina marknadsandelar.

Malmarna, som under 2016 uppvisade en stabil utveckling – på samma nivå som riket som helhet – ökade med 3 procent.

Bäst gick det för Vasastan och Östermalm, en ökning om 5 procent vardera.

Kungsholmen och Södermalm hade ett resultat som nästan nådde upp till riket som helhet (plus 2 procent vardera).

Det var bara Gamla Stan som tappade i omsättning minus 1 procent.

City i Samverkan är en icke vinst-drivande medlemsorganisation. Medlemmar är Stockholm stad, fastighetsägare, handeln, SL och Polisen samt enskilda företag och organisationer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096