23948sdkhjf

”En utmaning för många handlare”

Svensk Handel kommenterar märket i årets avtalsrörelse.

Industriavtalet som blev färdigt i förmiddags under fredagen ger en fingervisning om det kommande parti- och detaljhandelsavtalet som Svensk Handel och Handels nu sitter i förhandling om.

Svensk Handel välkomnar att industriavtalet blev treårigt, men skriver i ett pressmeddelande att ”löneökningstakten blir tuff för en bransch med låga marginaler”. Industriavtalet landande på en 6-procentig löneökning på tre år. 

– Snabb digitalisering och internationalisering gör att konkurrensen inom handeln aldrig varit tuffare än vad den är idag. Med tanke på de låga marginalerna i branschen är det många handlare som kommer att ha en stor utmaning i att klara märkets löneökningstakt, säger Karin Johansson, vd Svensk Handel.

Handelsanställdas förbund välkomnar industrins märke och innehållet på en låglönesatsning för anställda med en heltidslön under 24 000 kronor i månaden.

– Det är jätte-jättebra! Precis det vi enats om i LO-samordningen och en stor och viktig pusselbit i våra egna förhandlingar, säger Handels ordförande Susanna Gideonsson, i en kommentar till Handeslnytt.  

Natten till lördag löper parti- och detaljhandelsavtalet ut. Om parterna lyckas komma överens innan dess är oklart. 

– Det går inte att säga. Vi har betat av en del frågor men ändå är inget klart förrän allt är klart, säger Gideonsson till Handelsnytt.

Artikeln är en del av vårt tema om Avtalsrörelsen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11