23948sdkhjf

H&M prisar hållbara innovationer

Här är de fem vinnarna i Global Change Award. Allmänheten fördelar prispengarna.

– Till årets omgång av Global Change Award kom det 2 883 innovationer från 130 länder, vilket är ännu fler tävlingsbidrag än förra året. Gränsöverskridande utmaningar kräver gränsöverskridande lösningar. Genom att föra samman människor från olika industrier, med olika bakgrund och perspektiv, är jag övertygad om att vi tillsammans kan påskynda skiftet till en cirkulär modeindustri utan avfall och bidra till en hållbar framtid, säger Karl-Johan Persson, styrelsemedlem i H&M Foundation och vd för H&M, i en kommentar.

De fem vinnande innovationerna är:

• Dynga blir dyrbar råvara – Nya textilfibrer av cellulosan från kospillning.

• Denim som aldrig dör – Använda jeansplagg ger färg åt nya.

• Smarta textilier med solens hjälp – Solenergi ger miljövänliga syntettyger.

• DNA-tråd för tyger – En digital tråd som berättar vad vi har på oss. 

• Från druvrester till läder – 100 procent växtbaserat skinn av avfallet från vinproduktion.

Nu är det upp till allmänheten att fördela prispengarna på 1 miljon euro mellan de fem innovationerna. Onlineomröstningen är öppen från 27 mars till 2 april på globalchangeaward.com

Jurymedlemmarna i Global Change Award består bland andra av Vikram Widge, chef för Climate and Carbon Finance på World Bank Group, Rebecca Earley professor i hållbara textilier och modedesign på University of the Arts London, Amber Valletta, supermodell, skådespelare, entreprenör och hållbarhetsförespråkare samt Ellis Rubinstein, vd för New York Academy of Sciences.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.281